En mjuk karamelliserad chokladmousse på mjölkchoklad. Serveras med mandelnogatine och rårörda hallon.
Foto: TV4
( från Sveriges Mästerkock)
Antal portioner: 4
Tips
Äggvikt
Ett normalstort ägg väger ca 50 gram, ca 20 gram gula och 30 gram vita
Ett normalstort ägg väger ca 50 gram,
Ingredienser
Chokladmousse 60 g socker
133 g grädde
33 g äggula
166 g choklad,
49 %, finhackad
1 st gelatinblad
133 g grädde
33 g äggula
166 g choklad,
49 %, finhackad
1 st gelatinblad
400 g grädde
Rårörda hallon
Hallon
Socker
Mandelnogatine
20 g socker
10 g mandel
Rårörda hallon
Hallon
Socker
Mandelnogatine
20 g socker
10 g mandel
.
Gör så här
1. MandelnogatineKoka socker till en karamell.
2. Häll sedan i ca 10 g mandel.
3. Häll ut karamellen på en bakplåtspapper.
4. Låt svalna.
5. Sätt ugnen på 180 grader.
6. Mixa karamellen till ett pulver.
7. Använd sedan en finmaskad sil och sikta ut tunt på bakplåtspapper.
8. Baka i 1 minut i ugnen.
9. Forma enligt egen fantasi eller som på bilden.
10. Rårörda hallon
Rör ihop färska hallon med socker efter smak.
11. Chokladmousse
Blöt lägg gelatinbladet i rikligt med kallt vatten.
12. Värm sockret på spisen till den blir gyllenbrun.
13. Gå sedan i med den mindre delen av grädden i sockret.
14. Värm sedan socker, grädde och äggula försiktigt till 84 grader under kraftig omrörning (Anglaise).
15. Sila smeten över den hackade chokladen.
16. Krama ur det blötlagda gelatinbladet och lägg det i smeten.
17. Rör om tills gelatinet löst sig.
18. Låt sedan svalna.
19. Under tiden chokladsmeten svalnar så vispas resterande mängd grädde till en fast konsistens med ej för hård.
20. När chokladsmeten har svalnat (till ca 20 grader) så vänds den och grädden försiktigt ihop till en glansig mousse.
21. Moussen är färdig att serveras med mandelnogatine och rårörda hallon
Mums!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar