25 mars, 2011

Grillad grön sparris med tryffelaioli

Grillad grön sparris med tryffelaioli, peccorino samt citrontomater.
Grillad grön sparris med tryffelaioli
Foto: TV4
( från Halv åtta hos mig)
Antal portioner: 4
Färdigt på: 20 min
Ingredienser
Tryffelaioli
 2 st ägg 
1 st citron 
1 tsk fransk dijonsenap 
2 dl matolja 
3 msk vit tryffelolja 
3 st vitlöksklyftor alt 1 solo 
1 msk crème fraiche

Citrontomater
 4 st tomater 
2 knippe grön sparris, ca 500 g 
1 nypa salt,
ca 0.5 krm 
1 nypa svartpeppar, nymalen, ca 0.5 krm
Olivolja till stekning av sparrisen 
1 bit peccorino, ca 100 g


Gör så här

1. Tryffelaioli
Separera gulorna från äggen i en bunke (äggvitan kan användas till annat).

2. Tillsätt senap samt pressa i 1 klyfta citron. Spara resten till tomaterna.
3. Vispa kraftigt, tillsätt sedan medan du vispar kraftigt hela tiden oljan försiktigt försiktigt precis som man gör en majonnäs. Bara några droppar i taget så den inte spricker. När du tillsatt all olja skall den ha samma konsistens som en majonnäs.
4. Tillsätt sedan tryffeloljan på samma sätt.
5. Pressa sedan ner vitlöken och tillsätt salt och peppar.
6. Avsluta med att röra ner crème fraiche.
7. Citrontomater
Kärna ur tomaterna och finhacka dem i små små fyrkanter.

8. Lägg i en skål och pressa sedan en halv citron över dem.
9. Innan servering
Nu är det dags att grilla sparrisen, på grillen eller i grillpanna.

10. Skär bort ca 5-7 cm av roten på sparrisen. Alternativt böj sparrisen och låt sparrisen knäckas där den går över från mjuk till träig.
11. Hetta upp pannan och lägg i sparrisen.
12. Häll sedan på ganska rikligt med olivolja och salta samt peppra.
13. Försök få fina grillränder på sparrisen då detta ser trevligt ut.
14. Grilla i ca 5-6 minuter. De ska vara tuggmotstånd den får absolut inte bli mjuk.
15. Servera den varma sparrisen i en snygg rad på tallrik ca 6-7 st per person.
16. Hyvla över rikligt med peccorinoost och servera med tryffelaiolin och citrontomaterna.
17. Smaklig spis!

Älskar sparris!
Aiolin är en riktig höjdare!
Mums!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar